Jaka kukurydza na popcorn będzie najlepsza?

Dla wielu osób seans filmowy bez popcornu w żadnej mierze nie może zostać zaliczony do udanych. Mały czy duży – nieistotne, ważne by był. Im bardziej słony, tym lepiej. Może nie jest to najzdrowsze danie na świecie, jednak trzeba przyznać, iż smakuje wybornie i znakomicie. Popcorn kocha się całym sercem w każdym wieku. Szaleją za nim zarówno małe dzieci, jak i osoby starsze. Wybierając się do kina, koniecznie trzeba mieć ze sobą popcorn. W dużych multipleksach bez problemu można przed filmem kupić kubełek z przepyszną prażoną kukurydzą. A co w sytuacji, gdy seans filmowy organizowany jest w zaciszu domowego salonu? Skusić się na gotowy popcorn, który można znaleźć na sklepowych półkach w markecie, czy też pokusić się o przygotowanie własnego popcornu?

Popcorn ze sklepu vs zrobiony samodzielnie – któy będzie lepszy?

To zawsze jest ogromny dylemat. Którą z możliwości wybrać? Czy bardziej opłaca się kupić gotowy popcorn, który nie ma co ukrywać – nie zawsze zachwyca smakiem, czy może jednak warto poświęcić trochę czasu i wysiłku, by spróbować zrobić go własnymi siłami. Sam proces przygotowania popcornu nie jest nazbyt czasochłonny, a na stronach internetowych o tematyce kulinarnej bez najmniejszego problemu można natrafić na przepisy dotyczące sposobu przyrządzania popcornu, które zostały sprawdzone przez wiele osób.

Jaka kukurydza na popcorn będzie najlepsza?

To, czy popcorn zrobiony w domu będzie smaczny, czy też niezbyt da się go przełknąć, w dużej mierze zależeć będzie od tego, jaka kukurydza zostanie wybrana do jego przygotowania. Im lepszej jakości będzie kukurydza, tym większa szansa na to, że popcorn wyjdzie smaczny i chrupiący. Gdzie najlepiej jest kupić kukurydzę i na co zwrócić uwagę przy wyborze konkretnego produktu? Może dla wielu osób będzie to niemałe zaskoczenie, jednak nie każda kukurydza nadaje się do tego, aby przyrządzić z niej popcorn. W sklepach są dostępne specjalne odmiany kukurydzy, która świetnie sprawdzi się do popcornu.

Kukurydza ze sklepu ekologicznego

W trosce o swoje zdrowie warto sięgać po produkty pozbawione konserwantów. Im bardziej naturalny jest produkt, tym lepiej. Wszelkie dodatki chemiczne nie są mile widziane. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać specjalne ziarna kukurydzy popcornowej. Jak przygotować popcorn? Trzeba mieć głęboką patelnię i odrobinę tłuszczu – na przykład oleju lub masła. Po umieszczeniu na patelni popcornu należy przykryć ją przykrywką, bo będzie strzelał. Po uprażeniu warto doprawić popcorn solą.